понеделник, 4 март 2024 г.

Премиерът Денков и митрополит Антоний обсъдиха сътрудничеството между държавата и църквата

Снимка: Министерски съвет

Държавата ще продължи подкрепата за Западно- и Средноевропейската епархия, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет след среща на премиера Николай Денков със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Митрополит Антоний изрази благодарността на клира и енориите в Западно- и Средноевропейската епархия към министър-председателя Денков за всичко, което българската държава прави за тях. „Оценяваме това, което правите. От българската държава има разбиране за мисията ни“, обърна се към премиера митрополит Антоний. Той определи като исторически момент за българската общност придобиването на храма „Св.св. Кирил и Методий“ в Щутгарт, което вече е факт. През септември т.г. Министерският съвет отпусна половин милион лева, с които общата подкрепа от държавата надхвърля 1,2 млн. лева.

През юни Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и монсеньор Кристиан Хермес от диоцеза на Ротенбург – Щутгарт на Католическата църква подписаха договор за покупко-продажба на храма „Св. Бонифаций“ в Щутгарт. Храмът се е ползвал под наем от Българската православна църква последните шест години.

Митрополит Антоний запозна днес премиера Николай Денков и с напредъка по реконструкцията и разширяването на българската православна църква „Свети Иван Рилски” в Лондон. За проекта с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати 800 хил. лева. След приключването на ремонтните дейности храмът ще може да бъде духовен дом на до 150 вярващи. Така с изграждането му ще се разреши проблемът с осигуряването на храм, който да подкрепя българската общност в Лондон. За довършването на проекта е необходимо допълнително финансиране, обясни митрополит Антоний.

Министър-председателят посочи, че с бюджета за 2024 г. държавата ще подкрепи завършването на проекта. Митрополит Антоний отбеляза, че по този начин държавата ще направи ценен подарък на българската общност в Лондон. Българската православна община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон започна на 5 ноември дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на български православен храм в британската столица.

В хода на разговора митрополит Антоний сподели за социалните задачи на епархията и разказа как подпомагат българите зад граница.

Тази година кабинетът подпомогна и ремонта на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ с 1,3 млн. лева. В бюджета за 2024 г. държавната субсидия за вероизповеданията, регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията, се предвижда да нарасне общо с над 8,8 млн. лв., достигайки 48,7 млн. лева. Предвидена е и подкрепа за довършване на храма „Свети Стефан“ в Южния парк на столицата.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html