Начало СПОРТ Бербатов обяви кандидатурата си за президент на БФС, иска нов формат на...

Бербатов обяви кандидатурата си за президент на БФС, иска нов формат на първенствата

Бившият нападател на Манчестър Юнайтед, Тотнъм и националния отбор Димитър Бербатов обяви днес кандидатурата си за поста президент на Българския футболен съюз (БФС). Той ще се яви на предстоящия извънреден изборен конгрес, насрочен за 15-и март, обяви самият Бербатов.

Той представи програмата си, основните акценти, екипа си и уточни, че не всички хора от щаба му са тук, но са много.

„Обяви се датата за Конгреса – 15-и март. Нормално е да обявя кандидатурата си за президент, а също така и стъпките, принципите и приоритетите. Надявам се Конгресът да се проведе честно, прозрачно, и да няма циркове, които никой не желае да вижда“, започна Димитър Бербатов.

„Толкова години се борим да покажем недъзите на това управление. И се надявам, че ще направим такъв конгрес, който не може да се обжалва от никой, дори и от нас. Тук е мястото да изпратя послание към другите кандидат-президенти: Заповядайте, казвайте какво искате да направите. Покажете екипите си. Всички ние – които ще се кандидатираме – трима, четирима, или петима кандидати, трябва да се борим за един прозрачен конгрес. Уточнявам, че никой от нас, никой от нашия екип, няма да каже една лоша дума за който и да е кандидат за президент. Ще се радвам да видя програмите и идеите на другите претенденти“, заяви още бившият голмайстор, цитиран от БТА.

Също така той обясни и намерението си да инициира среща и диалог с държавната власт. И не сам, а заедно с останалите хора, които имат амбицията да управляват.

„Както казах, искам един честен конгрес, проведен по правилата. Ще инициираме среща с държавата и искам да дойдат и другите кандидат-президенти. Среща с министър-председателя Николай Денков, с Мария Габриел, разбира се и с министъра на спорта Димитър Илиев. И заедно да си изложим визията. Това ще се цели в следващите месеци и ще бъдете уведомени, ако бъде отговорено положително“, обясни още Бербатов.

Следващата стъпка беше в представянето на стратегията му, като първоначално заложи само приоритетите. „На първо място ще наложим мандатност на президента. Не повече от три мандата или 12 години. Смятам, че е достатъчно за един човек да разгърне потенциала си, да покаже какво може. Ако не може и се провали, има си Конгреси, ще го сменят. Второто важно нещо – без президенти на клубове в Изпълкома. Има си Лига, те трябва да бъдат там, в техен изпълком“.

„Ще има и нова организационна структура на националните отбори и на първенствата, нов формат на първенствата. Искаме да направим добри терени, клубовете да имат по-малко разходи и повече приходи.

„Фокусирали сме се и върху детско-юношеския футбол, аматьорския футбол, изграждането на стадиони и нов национален стадион. Виждате каква енергия даде един нов стадион на „Ботев“ (Пловдив). Имаме визия и за ограничаване на чужденците, въвеждане на бонусна система за налагане на български футболисти на всички нива, обясни още кандидат-президентът.

Последният Конгрес, на който той се яви и загуби, беше през октомври 2021-а година, когато Михайлов спечели драматично. Оттогава нататък започнаха обжалвания на клубове, подкрепящи Бербатов.