събота, 24 февруари 2024 г.

Републиканците в САЩ блокираха новата финансова помощ за Украйна и Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сенатът на САЩ не даде път на финансовия пакет на президента Джо Байдън, който съдържа милиарди помощи за Украйна и Израел.

Представителите на Републиканската партия в Сената се обединиха срещу законопроекта за национална сигурност на президента Байдън, след като техните искания за по-строги имиграционни ограничения и засилване на сигурността на южната граница не бяха подкрепени от Демократите, които ги считат за прекалено крайни. Изходът от гласуването беше ясен още във вторник, когато Републиканците напуснаха предсрочно секретния брифинг, посветен на ситуацията в Украйна, който беше свикан в опит да бъде спечелена подкрепата им.

На днешното процедурно гласуване законопроектът беше подкрепен от 49 сенатори, а против гласуваха всички републиканци плюс независимият сенатор Бърни Сандърс, който въпреки, че традиционно гласува заедно с Демократите има резерви по отношение на помощта за Израел. За приемането му бяха необходими 60 гласа. Проваленият вот чертае нерадостна перспектива пред американската помощ за Киев, тъй гласуваните вече средства са на изчерпване.

Преди гласуването президентът Джо Байдън отправи остро предупреждение, че руският лидер Владимир Путин „няма да спре дотук“, ако успее да превземе Украйна и призова Конгреса да предостави спешно финансиране на Киев. Байдън дори заяви, че е готов да преговаря с републиканците за техните искания в замяна на помощ за Украйна. Дори Сенатът да постигне сделка и да я приеме, няма гаранция, че тя ще мине в долната камара на Конгреса, чийто председател Майк Джонсън е подложен на натиск от консервативните хардлайнери, които настояват твърди антиимиграционни мерки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html