четвъртък, 22 февруари 2024 г.

Денков: Коледата на 2023 г. ще е по-добра от миналогодишната

Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и за бизнеса. Това каза премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание на правителството.

Знаехме, че освен срещу часовника, се изправяме срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация. Бяхме наясно, че задачите са трудни, а подкрепата – несигурна. И въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми, заяви Денков.

Първата задача беше борбата с инфлацията. От ден първи основната цел на правителството беше не просто да спре изтъняването на портфейла на българина, но и да подкрепи покупателните му способности. Фактите – инфлацията падна на нивата отпреди войната. През октомври 2021 г. Беше 6%, а този октомври е 5,8% и е най-ниската от 2 г. Насам. За първи път въведохме мерки, които гарантират трайно ниски цени на продуктите от първа необходимост. С програмата Достъпно за вас правителството подкрепи и българските производители на храни. Обещахме на българите да се хранят с повече качествена и евтина храна, произведена у нас, и си държим на думата, посочи министър-председателят.

Коледата на 2023 г. е бъде по-добра в сравнение с тази на 2022 г. Цените на основните стоки по тържищата са до равнището от миналата година и с още по-добра перспектива за в бъдеще, а доходите, благодарение на приетия бюджет, изпреварват годишната инфлация.  В бюджет 2024 има заложено повишение на доходите с 11%, в пъти над очакваната инфлация, заяви премиерът Денков, добави той.

Той подчерта, че е започнала и реформата в правосъдието.

Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме аргументи да бъдем приети в Шенген. Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го разбират. Въведохме мащабна децентрализация за общините. През 2024 г. те ще получат 1 млрд. лева, не по партиен принцип, а където има разрешение за  строеж или виза за проектиране, според приоритетите на общините. През януари очакваме първите медицински хеликоптери, а още през декември – нови линейки за Спешна помощ. Дадохме реален старт с финансирането на проекта за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това е инвестиция в енергийната ни сигурност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html