понеделник, 4 март 2024 г.

Ветото на Радев за БТР-ите за Украйна ще гледат в Комисията по отбраната на парламента

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Ветото на президента върху изпращането на бронирана транспортна техника за Украйна ще бъде разгледано от ресорната Комисия по отбрана. На актуални въпроси ще отговаря и министър Тодор Тагарев, съобщи БНР.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и. В мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия.

Управляващите посрещнаха остро налагането на вето върху това решение. То беше определено като „политическо лицемерие“ и премиерът Николай Денков, лидерите на ГЕРБ, ПП ДБ и ДПС изразиха увереност, че то ще бъде преодоляно.

Споразумението за предоставяне на бронирана транспортна техника бе подписано в София на 8 август. и в Киев на 13 ноември. На 22 ноември със 152 гласа „за“ и 57 „против“ Народното събрание прие България да дари безвъзмездно 100 бронетранспортьори с отпаднала необходимост на украинската страна.

Припомняме, че въпросните БТР-и са произведени през 60-те години на миналия век. Надеждността им е много ниска, разходът на гориво и нужните средства за поддръжката им в работещо състояние са много високи. Те все още се използват в страни като Русия (2000), Северна Корея (1000), Сирия (600), Йемен (500).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html