четвъртък, 22 февруари 2024 г.

Гутериш отново поиска прекратяване на огъня и пускане на заложниците

Антонио Гутериш – генерален секретар на ООН.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отново поиска прекратяване на огъня, след като израелските военни разшириха операциите си срещу ислямистката организация „Хамас“ в южната част на ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Повтарям призива си за трайно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, безусловно и незабавно освобождаване на всички заложници и безпрепятствено и трайно постъпване на хуманитарна помощ за посрещане на нуждите на хората в цялата ивица Газа“, написа той в своя публикация в „Екс“ (доскоро „Туитър“). Гутериш призова за „истинско хуманитарно прекратяване на огъня“ между Израел и „Хамас“ и миналата седмица. Хуманитарните организации вече все по-често критикуват действията на израелската армия за това, че изострят страданията на цивилното население, отбелязва ДПА.

Междувременно говорител на израелската армия отрече да е имало пореден пълен срив на телекомуникационните услуги в ивицата Газа. Говорителят на Израелските сили за отбрана Джонатан Конрикус заяви пред американската телевизия Си Ен Ен, че е успял да гледа на живо палестинска пропаганда в „ТикТок“. Журналист от Си Ен Ен бе отправил запитване към него относно факта, че телевизионният канал не успял да проведе планирано интервю с Международния комитет на Червения кръст поради „затъмнение“ на комуникациите. Конрикус заяви, че мрежите в Газа може и да не са перфектни, но не е имало срив.

По-рано базираната на Западния бряг палестинска фирма Paltel заяви, че телекомуникационните услуги в ивицата Газа отново са претърпели срив. Базираната във Великобритания организация Netblocks, която следи за прекъсванията на интернет връзката, също публикува информация, според която всички мобилни услуги, интернет услуги и стационарни телефони в анклава са спрели да функционират.

От началото на операциите на Израел в ивицата Газа комуникационните мрежи в блокираната зона бяха прекъсвани няколко пъти, посочва ДПА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html