петък, 23 февруари 2024 г.

Състоянието на патриарх Неофит се подобрява

Снимка: БГ Патриаршия

Светият Синод на Българската православна църква се надява да посрещне Рождественските празници заедно с патриарха.

Състоянието на патриарх Неофит се подобрява. Негово Светейшество българският патриарх беше приет във ВМА заради белодробно заболяване. Негово Светейшество е в лечебното заведение от поне 10 дни и се лекува от пневмония. През септември миналата година той отново беше хоспитализиран, но заради обостряне на хронично заболяване.

В Пловдив пък се провежда научна конференция с митрополити. Събитието започна с молебен за здраве на Негово Светейшество.

В тези усилни дни цялата църква се моли за своя предстоятел – това заяви епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод. От него дойде и потвърждението, че състоянието на патриарх Неофит е стабилно и лекарите във ВМА в София, където той е настанен от дни, правят всичко възможно, за да се подобри по-бързо. Главният секретар на Светия Синод подчерта, че е нужно спокойствие, както за медиците, които се грижат за патриарха, така и за самия него.

В молитвата за здраве тази сутрин за главата на Българската православна църква, която беше отслужена от Пловдивския митрополит Николай се включиха както митрополитите от Светия Синод. Всички те участват в църковна конференция, организирана от Духовната академия „Свети Свети Кирил и Методий“. Когато на едно място има толкова вярващи, молитвите са още по-силни, каза всички и изразиха увереност, че Господ ще дари здраве на патриарх Неофит.

„Цялата църква се моли за светейшия патриарх да се възстанови, да оздравее, да продължи да води светата църква така, както досега. Състоянието му е стабилно. Лекарите се грижат много внимателно и с голям професионализъм. Надяваме се Божията помощ и благодат да го укрепи, да го възстанови и да го вдигне от болничния одър“, каза епископ Герасим, секретар на Светия Синод.

„Най-вече молитвата ни ще бъде за здраве на Негово Светейшество, за вдигането му от болничния одър и отново да имаме радостта да видим очите му, да видим благословението, да почувстваме тази голяма обич, която има той към клира и към народа“, каза епископ Сионий.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html