четвъртък, 22 февруари 2024 г.

Почитаме Св. пророк Наум

Църквата почита св. прор. Наум и св. Филарет Милостиви

Св. пророк Наум живял 700 години преди Рождество Христово. 200 години преди него пророк Йона, по Божия повеля предсказал разрушението на Ниневия за големите беззакония на нейните жители. Ниневитяни се покаяли и всеблагият Господ отменил строгата Си присъда. Но след известно време те пак се развратили. Тогава Господ чрез устата на пророк Наум им открил страшните бедствия, които ще ги постигнат.

Пророчеството се сбъднало точно. Ниневия, един от най-големите и богати градове на древния свят, била разрушена дo основи и разграбена от враговете. Разливането на р. Тигър довършило опустошението. Сега едва може да се познае мястото, където е бил тоя грамаден град.

Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал верните Божии служители чрез откриване на евангелските обещания.

„Ето по планините са стъпките на благовестника, който възвестява мир – се провиква пророкът. – Празнувай, Юдейо, твоите празници, изпълнявмай оброците си!“  (Наум. 1:15).

Пророчеството за гибелта на Ниневия от вода и огън се изпълнило буквално. Обсадена от врагове (Циаксар, Мидийският цар и Набопаласаром, Вавилонски цар около 600 г. пр. Р.Хр.), Ниневия твърдо устоявала на обсадата цели три години. И само разливането на река Тигър, която разрушила градските стени, дало възможност на враговете да влязат в града и да го разрушат до основи, преди ниневитяните да успеят да издигнат нова стена (Наум. 3:14). Ниневийският цар Сарданапал се отчаял за своето спасение и от страх да не бъде пленен, повелил в самия дворец да бъде запален голям огън, събрал всички свои съкровища и изгорил в него себе си заедно със всички наложници. Така се изпълнили грозните думи на Наум и другия велик пророк Исайя (Ис. 30:33).

Освен пророчеството за падането на Ниневия, в книгата на пророк Наум могат да бъдат открити и месиански черти:

„Наум изрича, – казва блажени Теодорит, – гибелта на Ниневия, на нейните войски и градове, затова че макар и да се покаяли след проповедта на Иона, те скоро забравили за нея и излезли на оръжие срещу Израил. Но, продължава той, книгата съдържа и следното пророчество за Спасителя: „Подига се против тебе разрушител: пази твърдините, варди пътя, укрепи чресла, събирай сили“ (Наум. 2:1. на ц.сл.: „взыде вдыхаяй в лице твое“), та така както на Адам Бог вдъхнал дихание за живот, така и Владиката Христос, възобновявайки този образ, „духна“ на апостолите „и им казва: приемете Духа Светаго“ (Иоан. 20:22).

Затова и под цялото разрушено царство на асирийците в Книгата на пр. Наум ние разбираме властта на дявола, победена от Владиката Христос, а под ликуващия Иуда разбираме вселената, ликуваща за спасението“

Книгата на пророк Наум не се употребява в богослужението на Православната църква.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html