сряда, 1 май 2024 г.

Над 100 души, закъсали в снега, спасени от аварийните служби. 1000 селища още са без ток

Заледяването и силният вятър често пречупват стълбовете на електропроводите.
Снимка: БГНЕС-архив

„В над 1000 населени места все още нямаме подаване на ток. Това няма как да се предотврати в сроковете, в които може да се реагира в момента“, заяви на брифинг след извънредно съвещание с министри и ръководители на агенции премиерът Николай Денков, цитиран от БНР.

„Още от вчера всички областни управители направиха срещу на координационните си щабове, за да се подготвят за това, което се случи нощес и тази сутрин. Разбирам желанието на всички нещата да се решат бързо, но бързо в този случай означава наличните екипи да имат достатъчно време да отстранят всички повреди, а те са стотици по електрозахранването, да могат да се изчистят всички пътища, а в момента ситуацията е тежка в цялата страна. Особено в Североизточна България. И също така да могат да се изтеглят закъсали тирове, автомобили, хора“, каза Денков.

Той допълни, че над 100 човека през нощта са били освободени от снежни капани благодарение на усилията на всички институции: „Така че отново искам да благодаря на всички институции, които работиха тази нощ – пожарна безопасност, АПИ, колегите от отбраната“.

Продължава почистването на пътищата, но има няколко области, в които това е много трудно, защото снеговалежът продължава, придружен от силни ветрове, посочи още премиерът.

Тази сутрин ми се обади областният управител на Велико Търново и дадох разрешение екипи от Националния военен университет да се включат в разчистването. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев на брифинга в МС. Имаме готовност да действаме, ако това се наложи, каза още министърът.

Засегнати са високоволтови далекопроводи, а при газохранилището в Чирен са включени резервни генератори, обяви министърът на енергетиката Румен Радев. Той каза, че подобна ситуация с генераторите ще е нужна може би за общинските центрове и поне известно време ще се разчита на алтернативно резервно захранване. ТЕЦ-овете работят нормално, каза той. Ток има, въпросът е, че не може да стигне до част от хората.

Голяма част от електропроводите средно и ниско напрежение са скъсани, в гористите терени има проблем със сервитутите, затова Румен Радев каза, че ЕРП-тата са получили достатъчно време, за да може да се подготвят за зимния сезон. До 11:00 в ЕРП-запад без ток са 1039 населени места. Министър Радев каза, че ЕРП запад са се оплакали заради многото обаждания на дежурния телефон, което го е и блокирало ЕРП-север има 462 населени места без ток. Ситуацията ще остане тежка през следващите часове в областите Шумен, Силистра и Разград. Затова премиерът Николай Денков каза, че в момента на среща с областните управители ще се съберат данни къде ще бъде нужна спешна доставка на храна, вода и лекарства. Възможно и е БЧК да се включи в справянето със ситуацията в по-късните часове.

Досега нито един мобилен оператор не е поискал съдействие за доставка на гориво за генераторите. В Шипка и в Хаинбоаз са генераторите там спират, което означава, че няма да имат и комуникации. Но премиерът Денков каза, че държавата може да помогне за доставка на гориво, ако мобилните оператори поискат това.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html