понеделник, 29 април 2024 г.

В НС обсъждат анкетната комисия за полицейското насилие

Снимка: БГНЕС

Депутатите ще обсъдят предложението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ да бъде създадена анкетна комисия за полицейското насилие по време на протестите миналия четвъртък срещу ръководството на Българския футболен съюз, съобщи БНР.

Предложението за временната анкетна комисия е на Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Задачата й ще е да „установи всички факти и обстоятелства, довели до ескалиране на напрежението и сблъсъците между органите на МВР и протестиращите граждани срещу ръководството на БФС, както и действията на служителите на МВР“. Тя ще има 18 членове – по трима от всяка парламентарна група. Работата ще продължи един месец, а накрая трябва да завърши с доклад. За създаването на такава комисия настоя още вчера премиерът акад. Николай Денков. Същото искала и Мария Габриел. Подкрепа днес дойде и от БСП. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче изрази резерви

От ДПС категорично са против. Председателят на парламентарната група Делян Пеевски се противопостави. „Има си проверяващи органи в рамките на Инспектората на МВР. Ако има някой с прекомерно насилие и го установят – има си закони, има си наказания“, коментира той.

Създаването на комисията ще бъде гласувано от Народното събрание. За да мине, трябват поне половината депутати.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, Със законопроекта се въвежда акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин.

Друго предложение на ПП-ДБ предвижда освобождаване от облагане с акциз на бира, произведена от физически лица за лично потребление или употреба в рамките на семейството или домакинството, ако не се извършва с търговска цел. Заинтересовани ще са около 2000 лица или домакинства, производители на домашна бира за собствена консумация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html