сряда, 1 май 2024 г.

Кабинетът на Израел одобри сделка с „Хамас“ за пускането на 50 заложници

Началният час на примирието ще бъде обявен в следващите 24 часа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кабинетът на Израел одобри сделка с „Хамас“ за освобождаването на 50 заложници, държани в Газа, съобщи БНР. Заседанието на правителството продължи до рано тази сутрин. Преди него премиер Бенямин Нетаняху каза, че след изтичането на примирието войната с „Хамас“ ще продължи докато Израел постигне всичките си цели.

Отвлечените от терористичната организация на 7 октомври ще бъдат освободени по време на четиридневна пауза в боевете, се казва още в изявлението на кабинета на израелския премиер. Американският президент Джо Байдън приветства постигнатото споразумение.

Според информацията най-малко 50 жени и деца, отвлечени в ивицата Газа на 7 октомври, ще бъдат освободени по време на 4-дневното примирие. В замяна Израел ще освободи най-малко 140 жени и непълнолетни палестинци от своите затвори, съобщават израелски медии.

Освобождаването на всеки допълнителни 10 заложници от „Хамас“ ще удължава паузата в боевете с един ден.

Сделката също така ще позволи на стотици камиони, превозващи хуманитарна помощ, медицински консумативи и гориво, да влязат в Газа. Преди заседанието на

Правителството на Катар, с чието посредничество беше постигната сделката, заяви, че началният час на примирието ще бъде обявен през следващите 24 часа. Това е първото споразумението за примирие от началото на войната между Израел и „Хамас“.

Американският президент Джо Байдън заяви, че е „изключително доволен“, че някои от заложниците, които са преживели „седмици в плен и неописуемо изпитание“, ще се съберат отново със семействата си, след като сделката бъде изпълнена. Той благодари на лидерите на Катар и Египет за тяхното партньорство при постигането на споразумението. Байдън подчерта също, че оценява „ангажимента“ на израелския премиер Бенямин Нетаняху да подкрепи паузата в боевете и да осигури предоставянето на повече помощ „за облекчаване на страданието на невинни палестински семейства в Газа“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html