събота, 2 декември 2023 г.

Франция и САЩ предлагат забрана на частните инвестиции в тецове на въглища

Снимка: БГНЕС

Франция, подкрепена от САЩ, планира да поиска спиране на частните инвестиции за въглищни централи по време на конференцията на ООН за климата КОП28 (COP28), която започва в Дубай по-късно този месец. Това посочиха трима източници от Индия и Европа, цитирани от Ройтерс и БТА.

Планът, който е бил представен на Индия по-рано този месец, ще задълбочи разделението между участниците в конференцията, тъй като Индия и Китай се противопоставят на всякакви опити да се блокира строителството на въглищни централи на фона на огромната нужда на икономиките им от енергия.

Френският държавен министър за развитието Хрисула Захаропулу е съобщила на индийското правителство за плана. Доскоро нямаше информация за намерения да се спре частното финансиране за въглищните централи, отбелязва Ройтерс. Засега говорител на Захаропулу не е отговорил пряко на запитванията за коментар, но припомни, че въпросът за финансови инвестиции във въглищни централи е обсъждан на няколко различни международни форума през последните години.

Източник от Европа, запознат с плана, посочи, че целта е да се „пресуши“ частното финансиране за въглищни централи и това е водещ приоритет за френския президент Еманюел Макрон за КОП28, тъй като се възприема като решаваща възможност за ускоряване на действията за борба с глобалното затопляне.

САЩ, ЕС, Канада и други страни търсят начини да се ускори постепенното отказване от въглищата, които според тях за „заплаха номер едно“ за постигането на климатичните цели. Те се тревожат, че частното международно финансиране продължава да подкрепя значителното увеличаване на капацитета за използване на въглища в развиващите се страни, според плана.

В момента са планирани или са в етап на строителство нови въглищни мощности за около 490 гигавата, приблизително равняващи се на една пета от съществуващия глобален капацитет, най-вече в Индия и Китай.

Около 73% от електричеството, потребявано в Индия, се произвежда чрез използване на въглища, макар че страната е увеличила капацитета си за добив от неизкопаеми източници до 44% от общите инсталирани мощности за производство на енергия. Страната възнамерява да се съпротивлява на натиска ма КОП28 да бъде определен краен срок за постепенно отказване от изкопаемите горива, тъй като въглищата ще бъдат основният й източник на енергия за още няколко десетилетия и може да призове страните на конференцията да пренасочат усилията си към намаляване на емисиите от други източници. Възможно е също така Делхи да окаже натиск развитите страни да станат „въглеродно негативни“ вместо въглеродно неутрални до 2050 година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html