събота, 2 декември 2023 г.

Последни 7 мача днес от квалификациите за Евро 2024

Единствено домакинска победа на Хърватия над Армения й дава шанс за класиране.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С последните 7 мача днес днес се слага край на квалификационната кампания за европейското първенство в Германия през следващото лято, съобщи БНР.

В група В Гибралтар посреща Нидерландия в португалския град Фаро, а Франция гостува на Гърция по същото време. В група D Хърватия е домакин на Армения, а Уелс приема Турция. В група I Андора играе с Израел, Косово посреща Беларус, а Румъния е домакин на Швейцария. Всички срещи са от 21:45 часа българско време.

Най-голяма интрига крие група D, където все още не е ясен вторият тим, който ще продължи към еврофиналите през 2024. Водачът Турция вече си подсигури участие в шампионата на Стария континент, водейки в групата с 16 точки, с пет повече от третия Уелс. Вторият във временното подреждане Хърватия е с 13 пункта и държи съдбата си в свои ръце. При успех над Армения, „ватрените“ ще си гарантират място на Евро 2024, а при три точки и поражение на Турция от Уелс, хърватите ще завършат и на първото място в крайното класиране, тъй като са с по-добри показатели в преките мачове с турците. Ако обаче Хърватия не победи и завърши наравно, а Уелс спечели домакинството си на Турция, британците ще изместят „ватрените“ от втората позиция заради по-добрия баланс в преките мачове.

Останалите две групи във вторник вечер са на практика протоколни, тъй като и в двете са вече ясни класиралите се за Европейското първенство.

В група В Франция ще завърши на първото място, докато Нидерландия няма как да изпусне второто, след като си подпечата виза за Евро 2024 с домакинския успех над Република Ирландия.

В група I Румъния и Швейцария ще участват на европейското в Германия, като единствената въпросителна е кой ще приключи на върха в подреждането, като румънците са с две точки аванс пред швейцарците и ще изпуснат първата позиция само при поражение от „кръстоносците“.

Програма за мачовете:

Група В: 21:45, Гибралтар – Нидерландия, Гърция – Франция

Група D: 21:45, Хърватия – Армения, Уелс – Турция

Група I: 21:45, Андора – Израел, Косово – Беларус, Румъния – Швейцария.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html