понеделник, 4 декември 2023 г.

Партията на Виктор Орбан поде кампания срещу Фон дер Лайен и сина на Сорос

Снимка: Х (Twitter)

Управляващата партия в Унгария „Фидес“ постави билбордове в Будапеща, показващи председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заедно със сина на финансиста Джордж Сорос, Алекс Сорос, който е роден в Унгария и е цел на атаки от партията на унгарския премиер Виктор Орбан

Билбордовете са поставени през нощта като част от кампанията за европейските парламентарни избори през юни следващата година. Това е първият път, в който фон дер Лайен е атакувана от „Фидес“, въпреки че нейният предшественик Жан-Клод Юнкер вече е бил атакуван от управляващата партия в Унгария, което предизвика възмущение в Брюксел, според Reuters. Сорос е евреин и някои критици го виждат като централна фигура в антисемитските атаки на „Фидес“, което партията на Орбан категорично отрича.

Слоганът на билбордове с Урсула фон дер Лайен и Алекс Сорос гласи „Нека не танцуваме на техните мелодии“.

Заради подобни билбордове, поставени от „Фидес“, но с предшественика на Фон дер Лайен Жан-Клод Юнкер и Джордж Сорос, официална Будапеща беше подложена на остри критики от Брюксел през 2019 г. След като основната дясноцентристка европейска парламентарна група ЕНП заплаши да изключи „Фидес“, партията на премиера Орбан реши да ги отстрани, но само две години по-късно „Фидес“ се оттегли от ЕНП.

В отговор Ерик Мамер, главен говорител на Европейската комисия, каза, че фон дер Лайен, след като са й били показани изображенията, е била „напълно невъзмутима“ и не е трепнала.

Председателят „има пълно доверие в способността на унгарската общественост да вземе решение въз основа на обективна, фактическа информация относно това, което правим“, допълва Euronews.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html