събота, 2 декември 2023 г.

Отборът на България по шахмат на крачка от европейската титла

Снимка: ФИДЕ

Националният отбор на България по шахмат за жени постигна пета поредна победа на европейското отборно първенство в Будва и с 14 мач-точки се доближи максимално до спечелването на първа титла в историята, съобщи БНР.

В предпоследния осми кръг на шампионата българските шахматистки спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу Полша. Както и при успеха над Франция, България отново успя да поведе с 2:0 след победи на играещите с белите фигури Нургюл Салимова и Белослава Кръстева. Така България трябваше да се пребори само за още половин точка в партиите между Моника Соцко и Антоанета Стефанова на първа маса и Йоланта Завадска и Гергана Пейчева на трета. Тя бе подпечатана от Стефанова, която в малко по-изгодна позиция реши да форсира трикратно повторение, което да донесе нужното реми. В последната завършила партия Пейчева се бори до самия край, но в топовен ендшпил отстъпи пред Завадска, което обаче вече бе без значение

Успехът гарантира медал на българките, но те ще трябва да играят на същото ниво и днес, за да грабнат трофея. Съперникът на България в днешния девети кръг ще бъде Грузия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html