понеделник, 11 декември 2023 г.

Христо Иванов: Инициаторите на вота палят свещи в Руската църква кабинетът да остане

Конструкцията е достатъчно сложна и с най-различни напрежения, наслагвания, но е безалтернативна. Колкото и на някой да му се иска да клати лодката, да демонстрира желание да покаже независимост от тази ситуация, няма алтернатива тази конструкция“. Това заяви пред БНР съпредседателятна ПП-ДБ Христо Иванов.

Той напомни, че многократно е предлагал механизмите за предварително съгласуване да бъдат оформени чрез писмен документ. Според него това би дало усещане за яснота между ПП-ДБ от една страна и ГЕРБ от друга. Този аргумент за предварително обсъждане важи обаче и в другата посока, подчерта той.

„Има постоянна криза, но тя никога не може да ескалира, стига да оставаме на терена на здравия разум. Това е най-доброто правителство и най-добрата конструкция, която бихме могли да имаме при тези политически обстоятелства“, смята съпредседателят на ПП-ДБ.

„Това е втори вот от страна на силите, които се опитват декларативно да бутнат правителството. Мисля, че много от тях същевременно ходят до Руската църква да палят свещи правителството да остане и да не се стига до избори“, коментира Христо Иванов. По думите му и вторият вот показва абсолютната неспособност на инициаторите да сформират алтернатива.

Според него България преминава в ново състояние. За момента българското общество не е готово да излъчи голям политически шампион, подчерта той и добави в този смисъл, че партиите, а и обществото и различните обществени групи ще трябва да си говорят. По думите му въпросът е да няма модел, при който се концентрира власт и при който тя се превръща в репресивна, икономическа и медийна власт, която се упражнява по задкулисен начин и се превръща в предпоставка за корупция и злоупотреба.

„Това разделение на властта, което ни налага избирателят, само по себе си предполага, че никой не може сам да направи едно или друго, предполага, че трябва да си говорим. Просто няма къде да ходим“, смята Иванов.

Хипотезата – след ротацията да има министерско място и за ДПС, към момента не съществува и не е необходима, декларира съпредседателят на ПП-ДБ. По думите му тяхната подкрепа се е разширила по естествен начин. Те оценяват необходимостта за това, обясни той пред националното радио.

Христо Иванов заяви, че конституционните промени продължават да са на дневен ред. „Тази реформа е подаване на ръка към всеки, който иска да имаме модерна, ефективна прокуратура, която се ползва с необходимата професионална автономия, а същевременно се опира на подкрепата на обществото на база на готовността си да даде отчет и да търси легитимност чрез защитата на своите действия“, коментира той. И заяви, че е оптимист, че ще се стигне до консенсус.

Иванов говори и за протестите срещу ръководството на БФС и погрома в София.

„Беше необходимо да се отправи много ясен сигнал, недвусмислен – че ние по никакъв начин няма да толерираме прояви на полицейско насилие, които видяхме в записи. Когато виждаме хора, които са паднали, които не могат да окажат съпротива, които 4-5 полицаи ги ритат – това е абсолютно незаконно и за което трябва да се понесе политическа отговорност. Ако няма политическа отговорност и съзнание в ръководството и лидерството на МВР за това, че на подобни ексцесии трябва да се сложи край и отговорността трябва да се носи веднага, не да се замазва и да се потъва в дълги проверки с надеждата да се забрави всичко, то просто ще продължи. Няма никакво значение чий е министърът“, каза той.

Няма да търпим замитане под килима на ексцесии и злоупотреба със сила от страна на полицията, категоричен бе Христо Иванов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html