понеделник, 11 декември 2023 г.

Николай Денков: Отношението ми към вътрешния министър зависи от това какво ще предприеме

В не малка степен моето отношение към министъра на вътрешните работи ще се определи от това как той ще оцени и ще реагира на сигналите за полицейско насилие, които видяхме всички. Това коментира в Благоевград премиерът акад. Николай Денков по повод кървавите протести срещу БФС в четвъртък.

Неприемливо е полицаи в центъра на София да действат по този начин с протестиращите, коментира премиерът.

„Огромното болшинство от полицаите действаха както трябва, без да прилагат насилие и им благодаря, но тези, които прилагаха насилие, трябва да бъдат разследвани и наказани“, каза Денков.

В изявление в Министерския съвет Денков заяви, че вижда „определена неадекватна оценка на обстановката от страна на министъра на вътрешните работи“. Той обаче каза, че ще обсъди исканията за оставката на министър Калин Стоянов с вицепремиера Мария Габриел, когато тя се прибере от чужбина. Денков уточни, че все още не е разговарял с Габриел по този въпрос, но това ще се случи в понеделник или вторник.

На въпрос трудно ли се работи в коалиция, която всеки ден иска оставки на членове на правителството, Денков заяви, че е важно дали успяват да вземат правилните решения.

„Всеки, който се е захванал с политика, трябва да очаква да има натиск върху него. Мога да кажа абсолютно убедено, че не съм направил никакъв компромис, който е важен за развитието на страната. Има такива опити, но аз ги отказвам съвсем категорично. Примерът с дерогацията е такъв“, добави той.

„Кой е корумпиран и кой не, трябва да каже съдебната система. Затова работим упорито за промени в правосъдната система“, каза акад. Николай Денков. „Виждате, че се променят законите, очакваме сега през декември да бъде променена и Конституцията в тази част, нека правосъдната система да си изпълни нейните задачи в това отношение. Иначе е много лесно да се лепят епитети“, добави министър-председателят.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html