събота, 2 декември 2023 г.

Калин Стоянов: Кирил Петков два дни ме моли да стана министър, а сега ми иска оставката

До този момент оставката ми не е искана от премиера. Поиска я г-н Кирил Петков – човекът, който два дни ми се молеше да стана министър на вътрешните работи”. Това зяви вътрешният министър Калин Стоянов пред Нова телевизия.

„Многократно отказвах и се двоумях на това предложение. С него ме свърза един от зам.-председателите на ДАНС –  Петър Петров. След като приех предложението на Кирил Петков, му казах, че не искам никой да се меси в работата на МВР”, каза Стоянов.

„След като се направиха няколко опита за вмешателство в работата на МВР, ето го искането на моята оставка”, допълни вътрешният министър.

„За всички разговори и ситуации в отношенията ми с Кирил Петков съм запознал всички лидери на политическите партии, които подкрепят това правителство. Запознал съм и премиера Денков, и вицепремиера Габриел. Не казвам, че има натиск, а че има опит за вмешателство в работата на МВР. Като видяха, че ще устоя, това е резултатът – иска се моята оставка. Мероприятието от четвъртък е един повод”, каза Калин Стоянов.

По думите му е имало опит да бъде накаран да работи с определени хора от системата на МВР. „Определени хора да заемат определени позиции. Не приех, защото от началото поставих условието да стана министър, ако никой не се намесва, с кого и как да работя”, каза Стоянов. „Оставам на поста, защото аз и хората, с които работя, се справихме. Не допуснахме човешки жертви”, каза Стоянов.

И признава, че е очаквал да му бъде поискана оставката. Вътрешният министър каза, че в понеделник ще има среща между него, премиера и вицепремиера Мария Габриел.
„Не е важно къде съм бил по време на протестите. Важно е, че бях в непрекъснат контакт с отговорните служители, които ръководят операцията на терен”, коментира още той.  „А някой наясно ли е къде е бил кметът на район Средец в този момент. Беше на няколко метра от мен”, каза вътрешният министър.

„Аз съм политическата фигура в министерството, нямам задължения да присъствам на терен. Никога министър в миналото не е присъствал на такова произшествие, мероприятие или събитие”, коментира още вътрешният министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html