През почивните дни ще усетим първия полъх на зимата. В различни точки на България ще има напоителни есенни дъждове и опасно силни ветрове. Очаква се и първи сняг в ниската част на страната. Динамичното време е резултат от обширен циклон, който в развитието си минава над Черно море. Процесите у нас вече започнаха и ще продължат до неделя около обяд.

В събота, в часовете призори до обяд, най-значителни валежи се очакват в Югоизточна България и най-вече по Южното Черноморие. От обяд до вечерта в западните планински райони и на места около планините ще падне символичен сняг. Ще завали интензивно обаче в Североизточна България – първо дъжд, с падането на температурите – мокър сняг.

До неделя на обяд циклонът ще се премести на безопасно разстояние от България. Критичен момент обаче ще е нощта срещу неделя, когато валежите в Източна България ще са интензивни – количествата ще надминат 50-60 литра на квадратен метър с риск от наводнения. Очакват се и обилни снеговалежи, особено по планинските пътища и проходи на Централна и Източна Стара планина.

Най-голямо предизвикателство ще е студеният северозападен вятър. В събота до обяд ще е по-мощен в западната половина на страната и по планините. Следобед, привечер и през нощта поривите ще са ураганни във високата част на Централна и Източна Стара планина, Лудогорието и по Черноморието. От мощните ветрове морските вълни в неделя ще са над 5 метра височина. Бреговете, открити в североизточна посока ще са особено уязвими