неделя, 10 декември 2023 г.

Илияна Йотова: Кабинетът да каже прогнозите за цените на горивата

Илияна Йотова, кадър Нова телевизия

При решаването на проблема с руския петрол водещ мотив трябва да е как това ще промени живота на хората у нас. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред Нова нюз.

„Надявах се, че правителството и министър-председателят Денков ще покажат пред българския народ какво е моментното състояние на рафинерията, какви са прогнозите както за увеличаване цените на горивата, така и за сигурността на доставките, действително ли се мисли за продажба на рафинерията, така както пък говореше финансовият министър”, заяви Йотова.

„Освен това какво ще правят и как ще се сглобяват вътре в сглобката на тема „Рафинерия” си и тяхна работа. Аз като български гражданин искам няколко неща. Първо, следващите месеци да не се увеличават цените, това трябва да го гарантират. Второ, да има сигурност на доставките, а не да се извиняват с това, че някъде някой танкер се е забавил, защото не го пуска, чака на опашка. Трето и много важно – как си представят развитието на целия този регион, в който функционира рафинерията, т.е. ще има ли уволнени хора, ще има ли съкратени хора, ще може ли да се запази пълният капацитет на рафинерията, или той ще бъде намален, съответно съкратени работниците?”, попита вицепрезидентът.

„Дали наистина ще бъде гарантирано до последно всяко работно място там? Дали ще паднат доходите на хората, които работят там? Дали ние като граждани ще можем да се ползваме с евтини горива? Защото знаете, че в момента, в който скочи цената на бензиноколонките, всичко скача нагоре. И дали страната ни е помислила за това как финансово да оздрави и дружеството, и рафинерията, ако това в един момент се наложи. Ако за всичко това ние като граждани имаме не само гаранцията, но и по прозрачен начин представено пред нас, за мен това е достатъчно”, каза Йотова.

„Първо видях неспособността на Столична община да се справи. Второ през цялото време се питах къде е вътрешният министър. В такива ситуации той говори пред медии, дава нареждания, успокоява хората”, коментира вицепрезидентът.

„Да не си на мястото на този вътрешен министър, защото нито една политическа сила в момента не иска да го припознае. Второ – бих му поискала оставката за начина, по който той обясни своето неприсъствие на протестите. Обяснението с киното е обяснение за наивници. Не смятам, че е редно по този начин да се заблуждават българските граждани. Второ – каза, че не отговаря за оперативното ръководство. А за какво отговоря? Той и главният секретар не са ли в един екип”, попита Йотова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html