понеделник, 11 декември 2023 г.

Обудсманът скочи срещу предложението за увеличение на данък сгради

Омбудсманът Диана Ковачева.
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до депутатите от шест парламентарни комисии, в което се противопоставя на предложение на Финансовото министерство за промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), които предвиждат увеличение на данъчните оценки на имотите, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Диана Ковачева е изпратила становището до комисиите: по бюджет и финанси, по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, по икономическа политика и иновации, по земеделието, храните и горите, по транспорт и съобщения, по електронно управление и информационни технологии.

В законопроекта се предлага на всеки две години да се актуализира данъчната оценка на недвижимите имоти с индекса на цените им, определен от Националния статистически институт. Според проф. Ковачева, ако се приеме тази спорна разпоредба това ще доведе не само до увеличение на данъка върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци (ТБО), но и на данъка върху наследствата, данъка при придобиване на имущества, за определяне на държавните и нотариалните такси в производствата по Гражданския процесуален кодекс, предаде БТА.

От институцията на омбудсмана припомниха, че Диана Ковачева вече поиска това предложение за промяна в ЗМДТ въобще да не се разглежда поради липса на мотиви и предварителна оценка на въздействието, каквото е изискването на Закона за нормативните актове, с аргумента, че се нарушават основни принципи при изработването на проект на нормативен акт.

В становището си омбудсманът настоява да се направи анализ на социалния ефект особено върху уязвимите групи. Тя подчертава, че се създава риск за възрастните хора от малки населени места или в големите градове, но в стари жилища, които обикновено са с ниски доходи. Ковачева е категорична, че увеличението на данъка ще ги натовари допълнително, защото доходите им не стигат дори да покрият ежедневните си нужди и много трудно заделят средства за лечение и непредвидени разходи.

„Ръстът на минималната работна заплата и осъвременяването на пенсиите ще се окаже недостатъчно, за да компенсира ръста на данъка сгради, което ще превърне това задължение в още един източник, който ще води до обедняване на най-уязвимите групи от населението“, смята общественият защитник.

Становището е публикувано на страницата на Народното събрание.
На 6 ноември на извънредно заседание правителството одобри предложения за промени в шест данъчни закона, които е необходимо да бъдат приети преди внасянето на бюджета за 2024 г. в Народното събрание. Сред тях е и Законът за местните данъци и такси. В закона се предвижда освобождаване от данък върху недвижимите имоти на сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление „А“, и на тези, получили сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за „сграда с близко до нулево потребление на енергия“. Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html