понеделник, 11 декември 2023 г.

Още имена на санкционирани руски олигарси светнаха при разследване в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 3,6 млн. документи, изтекли от предоставящи правни и финансови услуги компании в Лимасол и Никозия, се базира новото международно разследване, озаглавено „Поверително от Кипър“, първите разкрития от което бяха публикувани във вторник вечерта, съобщи БНР.

Според тях Острова на Афродита играе централна роля в подкрепата на руските олигарси да укрият богатството си и да заобиколят западните санкции. Докладът е резултат от 8-месечната работа на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), обединил повече от 270 журналисти от 68 партньорски медии.

В кипърските документи са открити над 650 компании, регистрирани на острова и притежавани или контролирани от санкционирани руснаци от 2014 г. досега, сред които е и „пропагандистът на Кремъл“ Константин Малофеев.

Голяма част от разследването съдържа разкрития за операциите на кипърския отдел на счетоводна фирма от световната „Голяма четворка“ в подкрепа на руски олигарси.

Сред клиентите й е и влиятелният милиардер Алексей Мордашов, най-богатият човек в Русия през 2021 г. според „Форбс“, който е прехвърлил инвестиция от 1,4 млрд. долара. През Кипър са действали и „стоманените“ магнати Александър Абрамов и Александър Фролов, смятани за сътрудници на олигарха Роман Абрамович.

„Никой не е над репутацията на страната, всичко, което е видяло бял свят, ще бъде разследвано“, заяви снощи президентът на Кипър Никос Христодулидис.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html