понеделник, 4 декември 2023 г.

Крум Зарков: Би било добре Изборният кодекс повече да не бъде променян безумно, измъчихме хората

Крум Зарков
Кадър: БТВ

Бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков коментира е БНТ, че „би било добре Изборният кодекс повече да не бъде променян безумно“.

„Измъчихме хората с непрекъснатите промени, а на тези избори се появи и прецедент – не само, че сме смесили два способа на гласуване, но успяха някак с дружни сили политическите сили и отговорните институции да направят така, че едната неделя да се гласува по един начин, а другата – по друг“.

Според Зарков изборите са много лошо организирани, а отговорност за това носят ЦИК и Министерския съвет, които е трябвало да работят в синхрон.

„Ако за ЦИК може да има бележки, то ролята на Министерския съвет в организацията на изборния процес беше почти никаква и последствията ги виждаме“.

Всеки депутат носи глава на раменете си – нито хартиеното, нито машинното гласуване са панацея, каза Крум Зарков:

„Плюсовете на машинното гласуване, които аз защитавам, са че не позволяват недействителни бюлетини. Второ, те позволяваха машинно преброяване на гласовете, така че да не виждаме задраскани протоколи, но законът беше осакатен. Вторият проблем е когато двата способа бяха съчетани – така се постига ефект, в който минусите на всеки един вид гласуване изпъкват“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html