неделя, 10 декември 2023 г.

Кузман Илиев: Дефицитът в бюджета ще остане и ще се увеличава

Кузман Илиев
Снимка: БГНЕС

От гледна точка на разходите Асен Василев прави мечтан от всички бюджет – за всички по много. В приходната част обаче има „изстискване, много трудности за онези, които правят добавената стойност“, каза в ефира на БНР икономистът Кузман Илиев.

По думите му, „когато започнеш панически да изпускаш бюджета“, предприемаш и „безумни данъчни, административни тежести, с които да напълниш хазната. Дефицитът не само ще остане, той ще се увеличи. Буквално си купуваме време, което ще се върне на поколенията след това“, смята той.

„Разбира се, че ще се отвори огромна дупка. За тази година ни се отваря дупка, а следващата година пак залагаме огромен дефицит. Няма логика в това. Не може в разходната част да раздуеш страшно много, а в приходната да кажеш – нямам представа, ако не ви харесват тези безумни идеи като данъци, орежете вие“, коментира Кузман Илиев.

„Защо когато растем, правим дефицити? Няма логика“, посочи той и добавя, че икономиката започва да буксува, започва да се забавя и има проблеми. Трябва да подпомагаме бизнеса да произвежда повече, подчерта икономистът. На този фон според него се създават само трудности.

Единият вариант според Илиев е „заради техните караници да се парират безумните идеи като това да се облага бакшишът, да се дебнем и да се портим“. Като друг вариант в настоящата ситуация той очерта „да има отпадане на дерогацията бързо, тук и сега“ при опасността Турция да затвори Босфора заради кризата в Близкия изток и горивата да скочат.

„Арабският свят целият е настръхнал срещу Запада и това, което се случва в Газа. Може да се окаже, че горивата са изключително скъпи. Какво ще стане в ситуация, в която горивата ги няма или са изключително скъпи? Може просто да няма горива и цените наистина да изхвръкнат. Ние тези рискове не ги отчитаме. Играем много на дребно с икономическата сигурност на българите. Такава сглобка съдържаше в себе си вътрешна непоносимост и невъзможност да съществува“, отбеляза още Кузман Илиев. Според него „това, което ги споява, е евроатлантизмът, но за пред нашите партньори“, а същевременно вътрешно всеки дърпа чергата към себе си.

Трябва да започнем да мислим за стратегически суверенитет. В следващите години голямото предизвикателство е да започнем да се отстояваме, заяви в заключение Кузман Илиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html