понеделник, 29 април 2024 г.

Денков: Смяна на министри няма да има до ротацията през март

Акад. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

„Смени на министри в правителството няма да има до ротацията през март“. Това премиерът Николай Денков, съобщи БНТ.

„Не подготвям смени преди края на деветмесечния период. Девет месеца така или иначе е минималният срок, в който може да се разгърне някаква програма, самата управленска програма е за 18 месеца, до края на 2024 година“.

Той не вижда каква промяна може да бъде направена в така наречената сглобка между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

„Ние имаме правителство, избрано с подкрепата на ГЕРБ, ПП и ДБ, докато това правителство работи, това е форматът в който ние работим, или някой ако иска да свали правителството да го прави или това правителство ще работи по правилата, които са заложени до момента“.

Денков коментира и предложения от финансовия министър бюджет. По думите му, той ще бъде внесен в сегашния си вид в Народното събрание и впоследствие депутатите ще решат какво да гласуват.

„По отношение на темата корупция, повдигана от ГЕРБ, не виждам какво трябва да коментирам. ГЕРБ има толкова много отговори да дава, че не би трябвало да тръгнат от тях обвинения за корупция. Пари трябва да се дават там, където има добри проекти в полза на хората, това е справедливо. Доколкото чух вчера, справедливо е: „Дайте на този и този кмет и не питайте за какво ще се дават парите“, каза Денков по повод вчершното изказване на Бойко Борисов.

Премиерът също така коментира, че няма да има и отпадане на дерогацията за внос на руски петрол до март. Той подчерта, че към момента рафинерията в Бургас изпълнява всички законови изисквания и е направила необходимите плащания.

„Лукойл са ги изпълнили, не защото са обещали на някого, а защото това е тяхно задължение. Те изпълняват закона днес, въпросът е защо законът е бил такъв допреди няколко седмици. След като го оправихме и се видя, че тези средства ще идват в българския бюджет, защо изведнъж това се оказа голям проблем за същите, които приеха този закон?“.

На критиките на Делян Добрев, който обвини кабинета, че заради дерогацията пари отиват директно в Кремъл, премиерът отговори: дерогацията е издействана в края на предишното редовно правителство, а след него е имало служебен кабинет.

„През януари, именно под ръководството на г-н Делян Добрев беше приет закон (за по-евтини горива – б.р.), който очевидно не работи. Според мен г-н Добрев се опитва да прехвърли проблема за това, че е направил неработещ закон върху правителство, което съществува от пет месеца“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html