вторник, 30 април 2024 г.

Цените на петрола останаха под 80 долара за барел

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

На азиатската търговия тази сутрин цените на петрола останаха под 80 долара за барел, след като вчера те се понижиха до най-ниските си нива от юли. Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се покачиха с 8 цента, или 0,1 на сто, до 79,62 долара за барел. Котировките на американския лек суров петрол се повишиха с 6 цента, или 0,1 на сто, до 75,39 долара за барел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера и двата контракта поевтиняха с повече от 2 на сто до най-ниското си ниво от средата на юли, тъй като тревогите за потенциални проблеми с доставките от Близкия изток намаляха, а опасенията относно търсенето в САЩ и Китай се засилиха.

Междувременно данните за инфлацията в Китай, показаха, че индексът на потребителските цени през октомври е спаднал с 0,2 на сто на годишна база, докато цените на производител са се понижили с 2,6 на сто на годишна база – в съответствие с очакванията на анализаторите, които прогнозираха дефлация от 0,1 на сто и спад на цените на едро с 2,7 на сто, допълва Ройтерс. Негативната за петролния пазар тенденция се балансира до известна степен от потвърдената от страна на централната банка на Китай прогноза за ръст на БВП на страната тази година с 5 на сто.

По информация от Американския петролен институт запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 11,9 милиона барела през седмицата до 3 ноември, което би представлявало най-големият им ръст от февруари насам. Потвърждение се очаква от официалните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), които заради технически причини ще бъдат публикувани след 15 ноември.

Вчера британската банкова група „Барклис“ (Barclays) обяви, че вече очаква цената на петрола през следващата година да бъде на средно ниво от 93 долара за барел или с 4 долара по-ниско от предходната й оценка. Като основна причина за това от банката посочиха стабилното предлагане на петрол в САЩ и по-високия добив от Венецуела след облекчаването на санкциите срещу латиноамериканската държава.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html