понеделник, 11 декември 2023 г.

Лаура Кьовеши: Трябва само още няколко неща, за да може европрокуратурата да разследва ефективно корупцията в България

„Българският офис на европейската прокуратура може да бъде даден като добър пример. Сравнявайки офиса в България с другите офиси, смятам, че сме заложили добри стандарти тук“. Tова каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, предаде  Novini.bg.

Тя отчете, че е необходимо да бъдат назначени още европейски делегирани прокурори от България, за да се запълни съставът. Кьовеши отбеляза и нуждата от полицейски служители, които да подпомагат работата на делегираните прокурори у нас.

Eвропейският главен прокурор посочи, че на срещата с премиера Денков и вицепремиера Габриел са обсъдили три теми – доизграждане на офиса на Европейската прокуратура в България, компетенциите на Европейската прокуратура, засягащи борбата с организираните престъпни групи, както и увеличаване на правомощията на институцията по отношение на санкциите срещу Русия.

Поздравявам властите в България, че се присъединиха към френско-германската инициатива за разширяване на правомощията на Европейската прокуратура да разследва заобикалянето на санкциите срещу Русия, каза Лаура Кьовеши.

Тя добави, че към момента институцията има много ограничени правомощия да разследва нарушаването на тези санкции от страна на държави членки на ЕС. Според нея, за да се промени това, трябва да се направят две неща – да се приеме национално законодателство, което да криминализира заобикалянето на санкциите, и да се увеличат правомощията на Европейската прокуратура, за да покриват такъв тип престъпления.

На въпрос дали Европейската прокуратура има информация за случаи на корупция с участието на висшестоящи политици, бизнесмени или олигарси, Лаура Кьовеши каза, че институцията разследва стотици случаи, но е трудно, понеже прокурорите не са достатъчни и няма специално зачислени полицаи, с които да работят.

Сред тези случаи има някои много сериозни, които засягат важна инфраструктура, като става въпрос и за сериозни финансови средства. Винаги, когато имаме конкретна информация и солидни данни, оповестяваме случаите, каза тя и добави, че не може да предостави данни за качеството на определени лица, които се разследват за евентуално извършени престъпления.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html