понеделник, 11 декември 2023 г.

Здравната комисия в НС ще обсъжда отпадане на карантината при ковид

Снимка: БГНЕС

Отпадане на задължителната карантина за носители на Covid-19, болни и техни контактни лица ще обсъдят на първо четене депутатите от Комисията по здравеопазване в парламента, съобщи БНР. Промените в Закона за здравето бяха одобрени от Министерския съвет в началото на септември.

Според предлаганите промени заболяването Covid-19 отпада от списъка на болестите, при които хората се поставят в задължителна изолация. Такива са например холера, чума, малария, полиомиелит. Към момента, при положителен резултат за Covid-19 от проведено в лаборатория изследване, съответният човек се карантинира за 7 дни, а контактните му – за 5 дни.

В мотивите към законопроекта, подготвени през лятото на тази година, се посочва, че заболяването продължава да представлява пандемия, но не изисква прилагане на спешни противоепидемични мерки.

В средата на октомври от столичната здравна инспекция припомниха на детските заведения и училищата да спазват провеждането на сутрешен филтър във връзка с увеличилия се брой на болни от вируса. В лечебните заведения и социалните институции за възрастни хора и хора с увреждания въведоха изискване за носене на маски от външни посетители.

На заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване ще бъдат обсъдени и правилата за предлагане и избор на подуправител на Здравната каса.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html