Начало АНКЕТА Първите дипломати на Г-7 ще обсъдят войната в Украйна и Газа

Първите дипломати на Г-7 ще обсъдят войната в Украйна и Газа

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Първите дипломати на страните от Г-7 ще обсъдят днес и утре в Токио редица актуални въпроси от глобалния дневен ред, предаде АФП. Агенцията отбелязва, че срещата ще се състои в момент, когато международната обстановка е напрегната.

Седемте големи развити демокрации с пазарна икономика ще се опитат да излязат с обща позиция за войната между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“ и да потвърдят подкрепата си за нападнатата от Русия Украйна. Те ще обсъдят и други теми като напрежението в Южен Кавказ, след като през септември Азербайджан си върна със сила контрола върху своята населена преобладаващо тогава с етнически арменци област Нагорни Карабах, както и ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион.

Франс прес очаква Г-7 трудно да намери консенсусна формула, с която да призове за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“. Снощи Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме резолюция по въпроса.

Съединените щати обсъдиха с Израел възможността за въвеждане на „тактически паузи“, за да може цивилните в ивицата Газа да се евакуирах от районите на бойни действия. Еврейската държава обаче иска първо да бъдат освободени всички заложници, които „Хамас“ взе при атаката си на нейна територия на 7 октомври, преди да се съгласи на прекратяване на огъня.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който пристигна днес в Япония след втората си обиколка в Близкия изток от началото на войната, не говори пред журналистите.

Що се отнася до Украйна, Г-7 се очаква да потвърди подкрепата си за бившата съветска република в момент, когато представители на украинските власти изразяват все по-гласно опасения от умора на Запада в подкрепата му за страната. Миналата седмица главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни призова за нови оръжейни доставки, като предупреди, че конфликтът с Русия навлиза в нов етап на позиционна война, включваща статични и изтощителни битки.

Външните министри от Голямата седморка ще проведат видеоконферентен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба.

Русия бе приета в групата през 1997 г., на фона на надеждите тя да бъде интегрирана в клуба на големите западни сили след края на Студената война, но бе изключена през 2014 г., след като анексира Крим, а подкрепяни от нея сепаратисти установиха контрол върху територии в Източна Украйна.

Г-7 включва Съединените, Япония, Канада, Великобритания, Франция, Германия и Италия.