неделя, 10 декември 2023 г.

България спря действието на военен договор, ограничаващ армията ни

Преди 30 години договорът влезе в сила малко след разпадането на СССР и Варшавския договор.
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие решение за спиране на действието за Република България на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), информира на сайта си от Министерството на външните работи (МВнР), съобщи БТА.

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), подписан през 1990 г. и влязъл в сила от 1992 г., установява баланс в пет категории конвенционални въоръжения (танкове, бойни бронирани машини, артилерийски системи, бойни самолети и ударни вертолети) между НАТО и тогавашния Варшавски договор. Договорът доведе до съществено намаляване на общото количество на въоръженията в Европа след края на Студената война и в продължение на няколко десетилетия имаше ключово значение за архитектурата на сигурност на европейския континент.

През 2007 г. Руската федерация обяви мораториум по прилагането на ДОВСЕ. След четиригодишни дипломатически усилия за постигане на съгласие с руската страна по бъдещето на контрола над конвенционалните въоръжения, през 2011 г. България, заедно с останалите страни-членки на НАТО, взе решение да предприеме реципрочни действия, като преустанови частично изпълнението на задълженията си по верификационния механизъм на Договора спрямо Русия.

С войната, която започна срещу Украйна през 2022 г., Руската федерация наруши основополагащи принципи на ДОВСЕ като въздържането от военна агресия и зачитането на суверенитета и териториалната цялост на страните, като по този начин промени значително контекста на прилагане на Договора.

След като денонсира редица двустранни и многостранни споразумения в областта на разоръжаването и контрола на въоръженията, за което системно прехвърляше вината върху страните-членки на НАТО, на 9 юни 2023 г. Руската федерация уведоми официално за оттеглянето си и от ДОВСЕ. С този акт беше нарушено съществено условие за по-нататъшното прилагане на Договора като стратегически обвързващ документ, намаляващ възможността от мащабен военен конфликт.

При така създадената обективна невъзможност за постигане на целите на Договора, на своето заседание Министерският съвет реши да спре действието му за Република България. Същевременно, българската страна остава ангажирана с военната прозрачност и изграждането на доверие в областта на конвенционалните въоръжения, като ще разгледа възможностите за прилагане на доброволни мерки, допринасящи за увеличаването на предвидимостта и стабилността в Европа, се посочва в съобщението на МВнР.

По-рано в официално съобщение руското Министерство на външните работи обяви: „В 00:00 часа на 7 ноември 2023 г. приключи процедурата за оттегляне от ДОВСЕ (Договор за обикновените въоръжени сили в Европа). По този начин този международноправен документ, който нашата страна спря да изпълнява още през 2007 г., най-накрая стана история за нас“, пише още в съобщението.

През май 2023 г., повече от година след началото на войната в Украйна, която Русия започна през февруари 2022 г., президентът Владимир Путин подписва указ за денонсиране на пакта, с което си навлече осъждане от страна на НАТО за „подкопаване на евроатлантическата сигурност“.

В отговор на решението на Москва от НАТО заявиха, че Алиансът планира да преустанови участието си в ДОВСЕ за толкова дълго време, колкото е необходимо, предаде Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html