понеделник, 11 декември 2023 г.

450 евро минимална пенсия в Черна гора

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Минималната пенсия в Черна гора се планира да бъде повишена от 1 януари и да възлиза на 450 евро, обяви депутатът на управляващата партия „Европа сега“ Василие Чарапич в предаване на черногорската национална телевизия, цитирана от БТА. Това повишение ще обхване само тези, които досега са взимали по-малко от посочената сума, допълни той.

На въпрос дали това ще доведе до дискриминация и до това някой с 40 години стаж, който е внасял повече осигуровки, да получи същата пенсия като някой с 15 години стаж, Чарапич отговори, че не смята това за дискриминация. „Много по-голяма дискриминация е някой едва да не умира от глад с 300 евро“, отбеляза той.

Той посочи, че няма да има повишаване на пенсиите на останалите пенсионери преди приемането на програмата „Европа сега 2“, което се очаква да се случи след година. „Първо трябва да запазим техния (на пенсионерите – бел. ред.) стандарт, за да не бъдат най-застрашената социална категория“, каза Чарапич.

Припомняме, че в момента в България, която над 18 години е в ЕС, минималната пенсия е 523 лв. (около 268 евро), което е по-малко и от сегашната най-ниска пенсия от 300 евро в Черна гора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html