събота, 4 май 2024 г.

Терористите от „Хамас“ спряха евакуацията от Газа на чужди граждани

От групировката задържат хората с чужди паспорти като заложници, срещу пускането на линейките с техните ранени бойци към Египет.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терористите от „Хамас“, които държат властта в Ивицата Жаза са спрели евакуацията на граждани с чуждестранни паспорти. Израелските военни обявиха нова възможност за изтегляне на цивилни жители в южната част на Газа, съобщи БНР.

Чуждестранните граждани няма да могат да напуснат Ивицата Газа, докато не бъде позволено в Египет да влязат и ранени от болниците в северната й част, твърди източник, близък до „Хамас“, цитиран от Франс прес. Извеждането на хора от анклава беше възможно единствено през граничния пункт „Рафах“ с Египет.

Израелската армия обяви нов „прозорец“ за цивилните с възможност да се преместят в южната част на Газа. Военните заявиха, че ще разрешат движението по пътя на юг днес между 10:00 ч. и 14:00 ч. местно време.

51 души, по-голямата част от които жени и деца, са загинали при израелска атака срещу бежанския лагер Магази, според палестинската информационна агенция УАФА. Представител на здравното министерство в Газа заяви, че жертвите са много, без да уточни броя им. Засега няма коментар от израелска страна.

Арабските страни настояха за незабавно прекратяване на огъня в Газа. Според Съединените щати, обаче, това би дало възможност на Хамас да се прегрупира и да повтори нападенията от 7 октомври.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html