събота, 2 декември 2023 г.

От 100 до 3000 евро награда за донос срещу укриването на приходи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките финансови власти включиха гражданите в борбата с укриването на приходи в страната. Предлага се награда до 3000 евро за всеки, който докладва за фалшиви касови бонове, съобщава БНР.

С програма, която всеки може да свали на смартфона,потребителите проверяват дали издадените им касови бележки при покупки и услуги са отразени в оборота на компанията. Потребителите имат стимул,като при фиксиране на фалшив касов бон се получава бонус в зависимост от констатираното нарушение. Системата засича кода на бележката и дали е подадена в данъчната система.

Минималният бонус за бдителните потребители е 100 евро, като при откриване на скрити високи приходи наградата може да достигне до 3000 евро. Властите препоръчват и чужденците да се присъединят към акцията срещу укриване на приходи и съответно неплащане на данъци. До сега са подадени 135 000 сигнала.

В същото време министерството на развитието постави под строг надзор високите цени на търговците в магазините. Две международни търговски компании са глобени с по 1 милион евро за нелогична печалба, която не отговаря на наредбата за образуване на цените. Начислената печалба върху стоките не трябва да е по-висока от тази, калкулирана през 2021 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html