неделя, 10 декември 2023 г.

В Колумбия планират избиване на част от хипопотамите на Ескобар

Липсата на хищници и плодородният и блатист регион Антиокия предоставят идеални условия за развитие на африканското животно.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Колумбия планират избиване на част от 166-те хипопотама, произхождащи от стадо, принадлежало на наркобарона Пабло Ескобар през 80-те години на миналия век, предаде Би Би Си, цитарана от БНР.

Министърът на околната среда Сусана Мухамад заяви, че 20 от тях ще бъдат стерилизирани, други ще бъдат прехвърлени в чужбина, а „някои“ ще бъдат евтаназирани. Експертите от години се опитват да контролират броя на хипопотамите.

Ескобар внася животните за частния си зоопарк в Hacienda Nápoles. Те са оставени на свобода, след като той е убит в престрелка с полицията през 1993 г. Властите опитват различни начиниза ограничаване на популационния взрив в главната река на Колумбия, Магдалена, включително стерилизация и прехвърляне на индивиди в зоологически градини в чужбина.

Усилията обаче не успяват да ограничат нарастването на стадото, тъй като липсата на хищници и плодородният и блатист регион Антиокия предоставят идеални условия за развитие на африканското животно. Съдбата им е решена, когато миналата година хипопотамите са обявени за инвазивен вид, с което се открива възможност за избиването им.

„Работим по протокола за износ на животните. Няма да изнесем нито едно животно, ако няма разрешение от органа по околна среда на другата държава“, казва Мухамад, цитирана от местните медии.

Тя заяви, че министерството създава протокол за евтаназия като крайна мярка.

Колумбийските експерти отдавна предупреждават, че неконтролируемото размножаване на хипопотамите представлява заплаха за хората и местната дива природа. Според изчисленията до 2035 г. популацията може да достигне 1000 животни, ако не се предприеме нищо, но защитниците на животните твърдят, че стерилизацията е свързана със страдание за животните и с голяма опасност за ветеринарите, които я извършват.

Хипопотамът е едно от най-големите сухоземни животни, като възрастните мъжки екземпляри тежат до три тона. Те са и сред най-опасните, като убиват около 500 души годишно. Рибар по река Магдалена са били обект на нападения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html