събота, 2 декември 2023 г.

Лекарският съюз призова да се върне хартиената рецепта

Д-р Иван Маджаров, кадър БНТ

Лекарският съюз отново настоява да се върне възможността за хартиена рецепта. Това каза в д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз в Националния пресклуб на БТА. По думите му тази възможност би трябвало да остане, докато поне 70 на сто от рецептите започнат да се изписват електронно и „до момента, когато сме убедени, че има адекватен контрол върху разпространението на лекарства“. Във всички държави в ЕС съществува възможността за изписване на хартиена рецепта, освен в Испания, посочи той.  Липсата на възможност за хартиена рецепта нарушава правата на лекарите и на пациентите, допълни той.

Друго предложение на съсловната организация е хартиената рецепта да се съхранява в аптеката. В отговор на въпрос за какъв срок д-р Маджаров каза, че това трябва да го решат контролните органи. Необходим е контрол от страна на държавата за доставките и складовите наличности, както и създаване на платформа с информация за регистрираните и наличните лекарства в страната, допълни той.

Изписването на електронни рецепти за антибиотиците не постига декларираните цели за контрол и анализ, каза още д-р Маджаров и припомни, че антибиотиците не са в списъка на Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА). По думите му не е известно какви са наличностите на антибиотици в страната, нито дали наистина е намаляла продажбата им, тъй като такъв контрол няма, а над 400 аптеки не са вписали данни от продажба на антибиотици в Националната здравноинформационна система. Няма как да се знае дали продажбата на антибиотици е намаляла с 25%, както твърдят от Министерството на здравеопазването, защото не се е знаело каква е била продажбата преди 16 октомври, когато е-рецептата за антибиотици влезе в сила, каза още той. Нямаме данни каква част от продадените антибиотици у нас са били верифицирани в аптеките, каза още д-р Маджаров и призова натискът да не се оказва само върху лекарите, тъй като проблемът не е в изписването, а в отпускането на лекарствата.

Безплатното мобилно приложение, чрез което може да се изписват рецепти, може да се използва, само ако лекарят има регистрирано лечебно заведение и електронен подпис, сигнализираха още от съсловната организация.

Ако не бъдем чути, ще се възползваме да защитим правата си в съда, добави д-р Маджаров.

Напрежение при изписването на е-рецепти за лекарства, заплащани от здравната каса, няма, защото Касата плаща на аптеките, само ако те точно са изпълнили рецептата на пациента, припомни заместник- председателят на съсловната организация д-р Николай Брънзалов.  При „бялата“ рецепта – хартиената, пациентът заплаща в аптеката и си тръгва, като надлежният контрол остава в аптеката, добави той и посочи, че няма обратна информация какви лекарства е получил.

Електронното изписване на рецепти за антибиотици и лекарства за диабет влезе в сила на 16 октомври.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html