неделя, 26 май 2024 г.

Христо Мутафчиев: Като нищо ще затворим театрите в цялата страна

Като нищо, може би, ще затворим всички театри в цялата страна, не мога да кажа за колко време. Това заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев по повод протеста, организиран от културните дейци.
„Колегите са готови да излязат пред театралните сгради и да протестират, за да могат в крайна сметка да накарат хората да разберат, че нашата професия заслужава уважение, обич, грижа и достойнство“, коментира Мутафчиев.
По думите му действията ще продължат, докато не бъдат удовлетворени исканията, свързани с бюджета за 2024 г. „Ние искаме поне 260 милиона лева да влязат в бюджета към тези 350 милиона лева, които са в момента, за да може наистина секторът да заработи и да функционира нормално“, каза още той. Мутафчиев допълни, че не става въпрос за увеличение само на заплати, но и за пари за дейности.

„Искаме увеличение на издръжката за всички, работещи в читалищата, в регионалните и националните музеи и библиотеки. Става въпрос за хора, които работят на заплати малко над минималната – около 800-850 лева“, каза главният икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) Любослав Костов.
Той коментира, че исканията са за 35-процентен ръст на издръжката. Това ще позволи да се вдигнат заплатите поне с толкова, колкото е инфлацията за последните две години и половина, смята той. Любослав Костов посочи, че държавата е отстъпила от културата за последните две години. В София протестът на културните дейци се очаква да се състои пред Столичната библиотека.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html