понеделник, 11 декември 2023 г.

ЦИК: За да има машинно гласуване в неделя, трябва законна процедура по удостоверяване

За да има машинно гласуване на балотажа в неделя, е необходимо извършване на законосъобразна процедура по удостоверяването от компетентните органи по предвидения ред, съобразно мотивите на решенията на Върховния административен съд.

Това става ясно от позицията на ЦИК след вчерашните решения на Върховния административен съд срещу отмяната на машинния вот. Вчера съдът постанови, че министърът на електронното управление незаконосъобразно е делегирал правомощия на заместник министър и удостоверяването е трябвало да носи подписа от министъра, а не от неговия заместник.

За да има машинен вот в неделя, е необходимо и провеждането на нова процедура по доверено изграждане и нов хешкод, уточни Камелия Нейкова.

От тази сутрин ЦИК е в кореспонденция с компетентните органи по удостоверяването на устройствата – Министерство на електронното управление, Български институт по метрология и Български институт по стандартизация. От комисията са изискали в спешен порядък да им бъде изпратена методологията на удостоверяване, подписана от компетентните органи.#

„Във връзка с всички медийни публикации и коментари се обръщаме: „Нека спокойно всеки да си върши работата, за да може да се организират изборите на 5 ноември без излишно напрежение.

ЦИК прилага закона съобразно точния смисъл на разпоредбите на Изборния кодекс. Оттук нататък очакваме компетентните органи да изпълнят задълженията им така, както са им вменени по закон“, каза Камелия Нейкова.

Председателят на ЦИК допълни, че докладът на ДАНС, който провокира скандала с машините, съдържа информация, която буди недоверие в изборния процес.

„Оценка на доклада на ДАНС няма да си позволя да направя, но той съдържа достатъчно информация, която да буди недоверие в изборния процес. Ако ЦИК беше разрешила машинното гласуване при наличието на всички факти и обстоятелства, които са предоставени на нашето внимание, каква щеше да е реакцията на обществото и усещането за доверие у българските избиратели“, попита тя

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html