сряда, 1 май 2024 г.

МЕУ съобщи посреднощ: Издадено е удостоверение на машините за гласуване

Издадено е решение за удостоверяване на машините за гласуване, съобщиха на извънреден брифинг от Министерството на електронното управление (МЕУ). Решението идва съвместно с МЕУ, Българският институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Самото решение е изпратено на ЦИК, направени са всички възможни тестове на тези машини, като те са получени на 16-и октомври. От МЕУ посочиха, че „не са направени констатации, с които да имаме каквито и да било съмнения, че тези машини не отговарят на условията, и че с тях не може да бъде гласувано“.

Това каза заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнев на извънреден брифинг пред министерството късно снощи, съобщи БНР.

Решението за удостоверяване е изпратено в рамките на последните два часа, добави той. Не съм запознат с доклада на ДАНС, бих могъл да го коментирам, когато се запозная с него, допълни Стойнев. На никого от нас не са повдигнати никакви проверки, каза още той.

На въпрос дали е заснемал или опитвал да компрометира машините, Михаил Стойнев коментира: „Нека да излязат проверките, и ако има каквато и да е информация, ще коментираме тогава“.

„Продължавам да твърдя, че машините са годни за гласуване и ние не сме намерили нито една причина това да не бъде извършено. По време на проверките са направени множество проверки, доклади и скрийншоти, от различни експерти, и това е документирано“, обясни той.

„За да обясним процеса, според методиката на МЕУ, която е съгласувана с ЦИК, до 48 часа след подписване на доклада за съответствие, с който реално приключва съответствието, следва да бъде издадено решение за това. Докладът беше подписан от всички проверяващи екипи вчера вечерта, с оглед на което в рамките на 24 часа издадохме решение“, обясни от своя страна главният секретар на МЕУ Ангел Петров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html