неделя, 10 декември 2023 г.

Росица Матева, ЦИК: Гласувам само с машина, но спирането им беше единственото решение

Росица Матева
Снимка: БГНЕС

Говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че да се спре машинното гласуване е било единственото правилно решение.
„Убеден привърженик съм на машинното гласуване, само с машина гласувам. Решението, което взех, беше при сериозно обмисляне на аргументите за това да се спре машинното гласуване. Убедена съм, че това беше единственото правилно решение, предвид информацията, която сме получили”. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от Нова телевизия.
„ЦИК е независим държавен орган. Съгласно Изборния кодекс всички членове на всички комисии, които се занимават с избори, се назначават по предложение на партии и коалиции, които са парламентарно представени.  Аз като член на ЦИК категорично възразявам срещу внушенията, че сме политически обвързани. Аз не съм политически обвързана, решенията ми се диктуват единствено от моята преценка и закона”, каза Матева.
По отношение на обвиненията на Цветозар Томов, че решението е политическо, Матева каза, че той е „твърде емоционален понякога”. „Той присъства като зам.-председател на ЦИК както на процеса по доверено изграждане, така и на изслушването на министъра на електронното управление при председателя на НС. И той единствен прочете информацията на ДАНС, за разлика от другите членове, на които тя беше предоставена като информация от председателя на ЦИК, на която е връчена тази справка”, каза Матева.
Тя категорично отрича обвиненията, че ЦИК е правила всичко възможно да не допусне машинното гласуване.
„Централната избирателна комисия направи всичко необходимо и машинното гласуване беше осигурено до вчера сутринта, когато бяхме информирани за данните в доклада на ДАНС”, каза Матева.
„Информацията, която пристигна от ДАНС, е доста сериозна. За мен буди недоумение обстоятелството, че е предоставяна възможност на този заместник- министър в късната част на деня, според мен след 21:30 часа, защото аз до това време бях в ЦИК и нямаше информация да е подписано това решение, да бъде дадена възможност на този заместник-министър да подпише това решение. При изслушването на министъра на електронното управление пред председателя на Народното събрание, той категорично заяви, че това решение и този доклад няма да бъдат подписани от министерството, въпреки че вече е бил подписан от другите два държавни органа, които участват в удостоверяване на съответствието. И ние получихме писмо в Централната избирателна комисия отново подписано от министъра на електронното управление, че удостоверяването на съответствието не е приключило”, каза Матева.
Тя допълни, че не може да каже какво има в доклада на ДАНС, но данните били достатъчно смущаващи. „На 25 октомври са извършени действия, които дават достатъчно основания на ЦИК да вземе това решение”, каза Матева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html