Начало БИЗНЕС Асен Василев очаква първите пари от таксата за руския газ към средата...

Асен Василев очаква първите пари от таксата за руския газ към средата на ноември

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Първите постъпления от таксата, наложена върху руския газ, ще пристигнат на 14 ноември, каза министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БНР. Той направи изявление във връзка с решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд по повод на тази вноска.

„С това си действие президентът на България се обяви като защитник на „Газпром“, в разрез с българския национален интерес и с политиката на България към Европейския съюз така, както тя се провежда от нашето правителство. Това е срам за президентската институция“, каза финансовият министър. Василев добави, че действието на президента не спира изпълнението на закона и първите постъпления от наложените 20 лева за транзит на мегават час руско синьо гориво ще постъпят на 14 ноември.

По казуса с дерогацията за руския петрол, той каза, че „Лукойл“ е подал коригираща декларация за размера на дължимите от компанията данъци, но тя е отхвърлена от НАП. На въпрос откъде се появи сумата от 500 милиона лева, дължими от компанията, за която заговориха депутати от ГЕРБ и ДПС, Василев обясни: „Единственото нещо, което се доближава до тази сума, е коригиращата декларация на „Лукойл“. Както казах, тя е подадена на база натрупани загуби преди 2021 година, но НАП са отхвърлили въпросната коригираща декларация и както 2021-2022 година „Лукойл“ си плащаха данъците, така ще продължат да си ги плащат и сега“.

Василев цитира данни за периода 2009-2020 г., показващи, че групата „Лукойл“ в България, включваща не само рафинерията в Бургас, но и другите й обекти, са декларирали загуба в размер на 1,882 млрд. лв. За 2021 г. изведнъж излиза на печалба от 170 млн. лв., а за 2022 г. групата е декларирала печалба от 404 милиона.