събота, 9 декември 2023 г.

НАТО призова Русия да се изтегли от Молдова

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО изцяло подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Молдова, призоваваме Русия да изтегли силите си от територията на страната, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на среща с молдовския премиер Дорин Речан в централата на алианса в Брюксел, съобщи БТА.

Москва продължава да оказва натиск над Молдова, включително с изнудване в областта на енергетиката и с разпространението на дезинформация, като се стреми да дестабилизира обществото и да подкопае демокрацията в страната, добави Столтенберг. Той посочи, че Молдова е отговорила с решимост на войната в Украйна, като е осъдила руското нападение и е подобрила собствената си сигурност. Молдова може да разчитате на нашата подкрепа, добави генералният секретар. По неговите думи алиансът подкрепя подобряването на киберотбраната и стратегическите комуникации на Молдова. Столтенберг изрази очакване това да помогне на страната по пътя към ЕС.

Премиерът Речан посочи, че Молдова би искала да участва не само в мисии, но и в учения на НАТО. Руското нападение над Украйна ни накара да предприемем допълнителни стъпки за нашата сигурност и за укрепване на обществото, институциите и нашата отбрана, добави той.

Припомняме, че след разпадането на бившия Съветски съюз руснаците провокираха гражданска война в Молдова и окупираха Приднестровието, което е част от територията на страната. От тогава те държат там около 5000 свои войници.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html