неделя, 10 декември 2023 г.

Радев: Явно АЕЦ „Козлодуй“ ще се изгражда като магистрала

Президентът Румен Радев отправи критики към решението на правителството да стартира реализацията на проекта по изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Според държавния глава решението се взима без необходимите разчети.

„България трябва задължително да развива ядрена енергетика, но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализират и съпоставят всички възможни варианти по редица важни параметри – локация, лиценз за безопасност и най-вече време и средства за изграждане. Това не се случва. Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистрала“, каза държавният глава.

Ако се премахне дерогацията на вноса на руски петрол за „Лукойл“ – Бургас, може да се стигне до дефицит и повишение на цените, заяви още президентът.

„Как назначеното от мен служебно правителство успя да убеди „Лукойл“ най-сетне да регистрира икономическата си дейност в България, да внесе авансово 180 млн. корпоративен данък, при положение че през всичките предходни 20 години събраният данък е 70 млн.? Как успя това правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3,50 лв. на 2,40 лв., а сегашните управляващи не могат? Време е вече да се задават правилните въпроси и то към когото трябва.

Естествено, че има риск от дефицит и повишени цени, но ние тези разчети така и не ги видяхме. Както не видяхме и аргументирани разчети и модели за закона за енергетиката, касаещи пряко толкова важен въпрос, който касае благосъстоянието и устойчивото развитие на българската енергетика и икономика. Затова го върнах в НС за повторно обсъждане.

В несекващите караници за влияние, за пари, за постове управляващите забравят най-важното – че носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква управлението да гледа отвъд постовете, отвъд своите интереси и мандати и да върне фокуса върху истинските проблеми на обществото“, каза още Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html