събота, 2 декември 2023 г.

Кирил Петков: Няма смисъл да се прекрати дерогацията, това може да доведе до стрес на пазара

„В момента няма смисъл да се направи прекратяване на дерогацията след седем дни, защото това може да доведе до стрес на пазара. Разбрахме се държавата да се фокусира върху данъците. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред журналисти.
„Лукойл“ имат стари загуби, които искат да ги ползват. Според нас, обаче, те не могат да ги използват – и ние призоваваме да не се опитват да не плащат данъците си, като използват стари данъци, заяви той.

Петков не потвърди за компенсацията от 73 стотинки за горивата, която по-рано бе спомената от председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски като изпълнение на мярката за изземване на свръхпечалбите на „Лукойл“. Вместо това, народният представител обърна внимание, че първо трябва да бъдат събрани данъците и едва тогава да се направи преценка какъв ще е размерът на компесаторната мярка.
„Това, което е важно, е първо парите да се съберат във фонда за сигурност на българската енергетика“, посочи той.

По-рано съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски съобщи, че от „Лукойл“ са заявили готовност да внесат в хазната 500 млн. лв. данъци. Депутатите очакват от петролната рафинерия още 1 млрд. лв. забавени стари плащания към държавния бюджет със задна дата от януари.

Ако „Лукойл“ изчисти задълженията си към хазната дерогацията ще остане до края на срока, поставен от ЕК. В противен случай ще бъде внесено предложение за незабавната ѝ отмяна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html