понеделник, 11 декември 2023 г.

Живодар Терзиев: Отмяната на дерогацията за руския нефт няма да оскъпи горивата

Снимка: БГНЕС

Отмяната на дерогацията за руския нефт няма да оскъпи горивата. Това заяви пред БНР Живодар Терзиев – председател на УС на Българската петролна и газова асоциация.

Той подчерта, че очакванията са били, че конфликтът в Близкия изток ще ескалира цената на нефта, която е в момента. Цените на петрола в международен план са спокойни в момента на фона на всички събития, които виждаме в Близкия изток и Украйна.

„Повече от година не правим бизнес с горива, а някой прави политика на гърба на горивата. Говоря в геополитически и международен план. Въпреки екстремалните процеси в Израел и Ивицата Газа, интервенцията от страна на Саудитска Арабия и намесата на САЩ на международния пазар доведе миналата седмица до рязко понижаване от 93 на 88-89 долара. Днес цените са около 90-91 долара с тенденция надолу в рамките на деня. Това означава, че цените са спокойни“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

Живодар Терзиев е категоричен, че дерогацията няма да се отрази пряко и съществено на цената на горивата.

„Не дерогацията, не липсата на дерогация, а решенията „за“ и „против“ дебалансират пазара и водят участниците на пазара до шизофрения“, подчерта той.

Припомняме, че бургаската рафинерия внася в България много евтин руски нефт, но при определяне на цените на произведените горива ги калкулира, сякаш е работила с качествения и по-скъп петрол сорт „Брент“. И така от десетилетия получава големи печалби и дълго години върху тях дори не плащаше данъци.

Според Таерзиев намерението 100% от горивата да се съхраняват у нас не е решение към настоящия момент, а по скоро създава проблеми. Намесата на държавата във всяка частна структура е проблем и дава лоши сигнали, категоричен бе председател на Бъларската петролна и газова асоциация. Според него трябва да има прогнозируемост години напред, а не решения от днес за утре.

„По този начин ние нов външен инвеститор няма да видим в следващите години в нашия сектор и в сектор „Енергетика“ като цяло“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html