понеделник, 11 декември 2023 г.

Държавата не успя да си събере близо 24 млн. лв. дългове от фирми, свързани с Ковачки

Тецовете, свързвани с бизнесмена са сред най-замърсяващите в България.
Снимка: БНР

Фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки ощетиха България с близо 24 млн. лв. неплатени данъци и осигуровки, информират от екоорганизацията „Грийнпийс“ – България.

Държавата няма да си събере въпросните суми, защото срокът за това вече е изтекъл към началото на октомври 2023 г. Прави впечатление, че сумата на неплатените задължения с изтекла давност нараства значително за последните три години – към края на 2020 г. те бяха 10 млн. лв. Това става ясно от отговора, който Националната агенция за приходите (НАП) предостави след запитване на „Грийнпийс“ – България по Закона за достъп до информация. Организацията поиска данни за задълженията на 19 дружества, свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки – осем мини за добив на въглища и единайсет въглищни централи и топлофикации.

Сред тези дружества са някои от най-старите и замърсяващи предприятия в българската енергетика: ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово, ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, ТЕЦ „Република“ в Перник, ТЕЦ „Бобов дол“ в Големо село, които регулярно обгазяват съседните населени места със серен диоксид и прах. Тези компании представляват само един от Осемте кръга на Въглищната империя на „Ковачки“, описани в едноименния доклад на „Грийнпийс“ – България.

Опростените задължения са на сметката на шест от компаниите. От НАП не уточняват кои точно с аргумента, че така опазват данъчната и осигурителната информация за конкретните фирми.

През последната година 17 компании от Въглищната империя са натрупали просрочени задължения към НАП в размер на 7,7 млн. лв. Сред тях са тецовете „Брикел“, „Бобов дол“ и „Марица 3“, топлофикациите във Велико Търново, Враца, Габрово, Плевен, Сливен, както и търговецът на ток „Гранд енерджи дистрибюшън“, срещу който тече съдебно дело за обявяване в несъстоятелност.

В периода от 01.07.2022 г. до 02.10.2023 г. от НАП са събрали 38 млн. лв. по процедури за погасяване на просрочените задължения на мини и тецове от кръга „Ковачки“, припомнят от „Грийнпийс“ – България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html