понеделник, 11 декември 2023 г.

Ракета е паднала върху най-старата гръцка църква в Газа

Снимка: ЕПА

Ракета е паднала върху гръцкия православен храм „Свети Порфирий“ в град Газа, съобщава The Wall Street Journal.

Преди дни отново имаше информация, че върху храма е паднал взрив, но тогава тя бе опровергана. Това е най-старата църква в Газа. Построенa е между 1150 и 1160 г. и е посветена на Свети Порфирий, който е бил епископ на Газа през V. век.

Според кореспондент на „Ал Джазира“ в град Газа най-малко двама души са загинали, а много други са ранени при взрива. Гръцките издания, сред които и „Катимерини“, също предават за разрушаването на част от храма.

Гръцкият архиепископ на Тиберия Алексий, който е в района, e говорил пред ERT за убитите и ранените от нападението срещу православната църква.

„Удариха манастира. Бомбардираха ги с ракета и цялата сграда се срути. Имаше много християни вътре, много от които бяха ранени. Има и загинали“, посочва той.

„Православната Йерусалимска патриаршия изразява най-категоричното си осъждане на израелския въздушен удар срещу църквата в град Газа. Патриаршията подчертава, че атаките срещу църкви и техните институции, както и убежищата, които се предоставят, за да защитят невинни граждани, особено деца и жени, които са загубили домовете си поради израелски въздушни удари по жилищни райони през последните 13 дни, представляват военно престъпление, което не може да бъде пренебрегнато“, се посочва в изявлението на Йерусалимска патриаршия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html