понеделник, 29 април 2024 г.

Ракетен удар по болница в Газа, над 500 загинали и размяна на обвинения

Най-малко 500 души са загинали при ракетен удар над болница в ивицата Газа. Медиите показват различни данни между 300 и 800 души, сочат CNN, Al Jazeera, Reuters.

Военновъздушните сили на Израел предприеха серия от атаки срещу централните райони на град Газа, в хода на които един от снарядите е поразил здравно заведение.

Според палестинските власти, ракетата е изстреляна от Израел.

Атаката срещу болницата Ал-Ахли в Газа е „хладнокръвно клане“, според изявление на палестинското министерство на външните работи.

„Тази атака срещу болницата „завинаги ще остане петно ​​върху съвестта на човечеството, което е станало свидетел на ужасите, извършени срещу палестинския народ, без да предприеме действия, за да ги спре“, се казва в изявлението.

„Всяка норма на международното право се разрушава, тъй като хиляди са безмилостно избити и милиони хора са лишени от своята човечност, подложени на безочливи убийства, глад и принудително разселване, без да се вижда краят, докато израелските окупационни сили продължават да удрят ивицата Газа с хиляди ракети и бомби на цивилни райони по въздух, суша и море и заплахи за извършване на масови убийства“, според изявлението.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че „варварските терористи от Газа“ са отговорни за експлозията в болницата в Газа, при която според палестинците са загинали най-малко 500 души.

„Целият свят знае: Варварските терористи от Газа са тези, които атакуваха болницата, а не IDF (Израелските отбранителни сили). Този, който брутално уби нашите деца, убива и своите собствени“, написа Нетаняху в социалната мрежа X ( Twitter).

Той заяви, че анализът на IDF показва, че терористите са изстреляли залп от ракети в Газа и че са минавали покрай болницата Ал-Ахли по време на удара.

„Разузнавателните данни, с които разполагаме, показват, че „Ислямски джихад“ е отговорен за неуспешното изстрелване на ракета, която удари болница в Газа“, написа израелският премиер.

В ранните часове бяха публикувани видеа, от които е видно, че ракета, изстреляна от района на анклава, дефектира във въздуха и се взривява на земята. Първоначалните данни бяха за 300 загинали в препълнената след повече от седмица активни бойни действия в региона болница. Вторичен взрив доведе до жертви и сред спасители, търсели оцелели след руините.

Преди време функционер на терористичната организация се похвали пред арабски медии как складовете за боеприпаси и заводите за оръжие на „Хамас“ са разположени близо до болници или училища или под тях.

Палестинският президент Махмуд Абас обяви днес тридневен траур в цяла Палестина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html