Начало АКЦЕНТИ Нов случай на насилие над иранско момиче, отказало да носи хиджаб

Нов случай на насилие над иранско момиче, отказало да носи хиджаб

Правозащитници алармират за нов случай на насилие над иранско момиче, което е отказало да носи хиджаб. Случаят е от метрото в Техеран. Според активистите 16-годишната Армита Гераванд е изпаднала в кома след сблъсък с нравствената полиция, пише Нова телевизия.

Властите твърдят, че тя е припаднала заради ниска кръвна захар. Те разпространиха видео от перона, на което се вижда как момичето е изнесено от влака в безпомощно състояние. Не става ясно какво се случва вътре в самия влак, за да се стигне до там.

„Според кадрите от камерите, които прегледахме, тя губи равновесие, вероятно заради промяната в налягането, и пада на прага на вагона”, коментира директорът на метрото в Техеран Масуд Дорости.

В публични изяви родителите на Армита също отхвърлиха версията за упражнено насилие. Според активистите семейството е подложено на натиск от властите. „Нищо особено не се е случило, искат да направят от мухата слон. Благодаря на хората, които се молят за здравето на детето ми”, каза майката на младото момиче.

Преди година смъртта на Махса Амини след сблъсък с нравствената полиция отприщи сериозни протести в страната и по целия свят.