понеделник, 29 април 2024 г.

В Молдова забраниха участието в избори на членове на незаконна проруска партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Молдова, забрани участието на членове на поставената извън закона проруска партия „Шор“ в местни избори от името на други партии или като като независими кандидати, предаде Ройтерс.

През юни Конституционният съд обяви опозиционната партия за противоконституционна, но във вторник заяви, че членовете й имат право да участват в местните избори на 5 ноември, ако не представляват забранената партия. Партията, оглавявана от бизнесмена в изгнание Илан Шор, водеше месеци наред протести срещу президента Мая Санду и нейното правителство заради повишаването на цените и проевропейската ориентация. Санду обвинява както „Шор“, така и Русия, че се опитват да дестабилизират Молдова след руското нашествие в Украйна през февруари 2022 г., към което тя отправи остри критики.

В ход, насочен срещу членовете на партията на „Шор“, молдовският парламент одобри на първо и второ четене изменение на Изборния кодекс, което забранява на „определени хора“ да участват в местните избори. Поправката, която вече приключи своето преминаване през парламента, предвижда органите на реда да представят списък с такива хора на централната избирателна комисия, която ще изготви окончателен списък.

По-рано вчера правителствената комисия за извънредни ситуации, оглавявана от премиера Дорин Речан, нареди да се изготви такъв списък, „за да се гарантират демократичните процеси на предстоящите избори и да се премахне опасността за държавата“.

„Кремъл иска неговият олигарх (Шор) да дойде на власт в Молдова, за да се отърве от всички наказателни дела, да танцува по мелодията на Кремъл и да забие нож в гърба на Украйна. Ние няма да позволим това“, заяви заместник-председателят на парламента Михай Попсой пред залата.

През април Илан Шор беше осъден задочно на 15 години затвор заради банков скандал за 1 млрд. долара и пране на пари, а САЩ и Европейският съюз му наложиха санкции. Той и Русия отричат да искат да дестабилизират Молдова.

Москва, която има около 1500 военнослужещи, разположени в отцепническата Приднестровска република, също отрича твърденията на Санду, че се е опитала да я свали от власт, но отношенията между двете страни се влошиха, припомня Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html