понеделник, 4 март 2024 г.

Кристалина Георгиев: България трябва да следва последователно целите си за Шенген и еврозоната

Кристалина Георгиева
Снимка: WIKMEDIA.ORG

Кристалина Георгиев, председател на Международния валутен фон смята, че България трябва да следва последователно целите си за Шенген и еврозоната.

„България трябва да следва последователно целите си за Шенген и еврозоната. Добре е България да влезе в еврозоната, щом сме в борд и нашата валута е вързана с еврото, това значи, че ЕЦБ определя нашата политика, а ние не сме на масата да ѝ влияем. В свят, който става по-непредсказуем, да имаме подкрепата на Централната банка в пълния ѝ мащаб, е добре за сигурността на българските граждани и икономика. Изостанахме спрямо Хърватска, влизането им в еврозоната помогна на туризма им. Не скочиха цените. Защо и ние да не помогнем на нашия туристически бранш, като въведем валута, позната на целия свят? Какво ни задържа, освен колебанията и съмненията, които трябва да бъдат изчистени“, заяви тя в Нова телевизия.

Тя твърди, че по отношение на дълга България се справя прекрасно – 25-26%, което е много под изискванията за еврозоната. „Имаме още работа за вършене при борбата с инфлацията, но вървим в правилната посока. Миналата година беше около 13%, тази година слезе до 7, но трябва да продължим още. Това е препятствието, което трябва да бъде фокус на политиците, които се занимават с влизането в еврозоната. Инфлацията е особено пагубна за по-бедните хора, като допълнителен данък е на раменете им“, смята Георгиева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html